Ik vind het lekker in mijn comfortzone

Geschreven door: Nora Schultz/Sure Connection   •   22 januari 2019

Waarom moet ik toch altijd van iedereen mijn comfortzone uit?

Ik floreer het beste in mijn comfortzone, want daar weet ik wat ik kan en kan ik daar nog beter in worden.

Natuurlijk maak ik die comfortzone ook groter, maar ik doe dat van binnenuit, als je snapt wat ik bedoel. Ik probeer misschien iets nieuws uit, maar als dat niet goed voelt, dan doe ik het gewoon niet. Binnen mijn comfortzone ben ik sterk, erbuiten niet en voel ik me onzeker. Wil ik me echt de hele tijd zo voelen omdat anderen zeggen dat dat moet? Nee.

Wil je je sterk óf onzeker voelen?

Gisteren las ik het weer, van een business coach: ‘Kom uit je comfortzone en ga naar die netwerkbijeenkomsten!’ Dat héb ik al geprobeerd en het is gewoon niet voor mij.

Ik vraag me af welke ondernemer, die in de beginjaren van de onderneming naar netwerkbijeenkomsten is geweest, dat nog jaren blijft doen. Misschien ondernemers die héél erg houden van veel praten, vooral over zichzelf, want die zijn er best veel. Maar toen wij gingen kijken hoeveel business we nou echt uit die bijeenkomsten haalden, en hoeveel tijd het ons kostte, zijn we ermee gestopt.

Nou moet ik er eerlijk bij zeggen dat wij de luxe hebben dat we op dit moment –maar dat kan natuurlijk zomaar weer veranderen- weinig tot geen acquisitie hoeven te doen. Mensen komen vanzelf naar ons toe met een hulpvraag. Nou, dat is niet helemaal waar, maar het gaat anders dan in het begin.

Zoek uit hoe het ook anders kan

Zo heeft Lisa een eigen netwerkclub opgericht. Allemaal zelfstandig ondernemers uit haar omgeving die 1x per maand samenkomen. Uit die groep haalt ze business, maar ook doorverwijzingen. Ook doet Lisa een training waar alleen maar andere zelfstandig ondernemers aan meedoen. Die hebben daardoor heel direct contact, over langere tijd.

Verder zitten we op freelance.nl waar regelmatig leuke opdrachten voorbij komen. Daar hebben we al aardig wat opdrachten uitgehaald, ook al is de concurrentie moordend op zo’n platform.

Ik denk dat we vooral én zelf een tof netwerk hebben opgebouwd over de jaren, én dat tevreden klanten ons aanraden en bij ons terugkomen. Maar goed, daar heb je natuurlijk even tijd voor nodig.

Nou gaat deze blog opeens over netwerken en niet zozeer meer over mijn comfortzone, waar ik toch steeds uit moet. Het hangt natuurlijk wel samen, want ik bén eruit geweest, naar die bijeenkomsten, ik vond het niks, dus ik doe het niet meer. Dat mag toch best?

Bedenk je eigen definitie van comfortzone

Een comfortzone wordt omschreven als een situatie waarbinnen iemand zich veilig en ontspannen voelt. Met vervolgens als voorbeeld dat iemand buiten zijn comfortzone stapt om een presentatie te geven. Maar voel je je tijdens die presentatie dan niet veilig en ontspannen? Dat lijkt me niet goed. Als je weet dat die presentatie belangrijk is voor je business, en dat je het ook wílt doen, dan is het toch al een goed idee? Zorg dat je je veilig en ontspannen voelt, zou ik zeggen. Vind je het idee echt vreselijk, nutteloos en lig je er nachten wakker van zodat je niet meer gewoon kunt functioneren? Lekker niet doen! Zorg eerst dat je technieken onder de knie krijgt waardoor je je wel veilig en ontspannen voelt.

Ik vroeg aan Bas van Venrooij, die ik echt een superondernemer vind,

“Wat betekent een ‘comfortzone’ voor jou als ondernemer?”

“Ik persoonlijk vind een financiële buffer houden (te allen tijde) heel belangrijk om het gevoel van comfort te houden. Toen ik net begon met ondernemen deed ik alles om nieuwe dingen te proberen en had ik geen rem. Dit heeft helaas ook wel eens tegen me gewerkt. Sinds die tijd doe ik er juist alles aan om in een bepaalde comfortzone te blijven en vanuit daar heel voorzichtig wat nieuwe dingen op te pakken. Maar wel nieuwe dingen blijven doen want dat is het leuke van ondernemen.”

“Vind jij ook dat je daar altijd ‘uit’ moet?”

“Dat gevoel heb ik wel haha, aard van het beestje! Maar ik denk er nu dubbel over na.”

“Doe je dat vaak en wat is het resultaat dan?”

“Ik word er intens gelukkig en gemotiveerd van om nieuwe dingen te doen en niet te lang hetzelfde.”

“Heb je nog andere opmerkingen over de ‘comfortzone’?”

“Ik zou zeggen; blijf jezelf uitdagen en nieuwe dingen proberen maar overweeg de grote stappen wel en bespreek het met anderen. Een mens kan gekke dingen doen in hun enthousiasme en dat kan erg vervelend uitpakken!”

Goh, wát een openbaring!

Kijk dan dit artikel over Richard Branson die ons vertelt hoe we uit onze comfortzone moeten komen.

“Lees een boek in een genre dat je normaal nooit zou lezen”. Wauw, dat ik daar zelf niet aan heb gedacht! Is het bijhouden van een dagboek ‘ontsnappen aan wat veilig voelt’? Nou ja, in mijn comfortzone geen sleur hoor!

Ik weet het niet hoor. Volgens mij is de definitie van comfortzone voor iedereen anders. En dat we er steeds uit moeten, dan is ook maar herkauwde onzin. Definieer het lekker voor jezelf.

Dus comfortzone, voor mij is dat waar ik me goed bij voel. Dingen die niet goed voelen, maar die vooral van anderen moeten, die doen we gewoon niet. Er is altijd wel iemand anders voor wie dat wel weer zijn comfortzone is. Dan mag die dat lekker doen…

Doe jij wel eens of vaak dingen buiten je comfortzone? Ik ben daar heel benieuwd naar, vooral wat het je heeft opgeleverd. Dus situaties waarbij je je niet veilig en ontspannen voelde, maar die toch heel nuttig bleken te zijn en die je daarna nog jarenlang hebt gedaan of doet. Want, als je iets vaak genoeg doet, dan valt het op een gegeven moment vanzelf weer in die comfortzone.