Geen opdrachten? Wat nu?!
Geschreven door: Lisa Schultz/Sure Connection • 20 december 2017
Het ene moment zit ik stampensvol met betaalde opdrachten en heb ik nergens anders tijd voor (eigen site, LinkedIn, ondernemersboeken lezen, koffie drinken en sparren), om vervolgens een maand geen (grote) betaalde klussen te hebben. Meestal raak ik bij dat laatste in paniek! Maar dat ga ik nu niet doen, want een goed voornemen voor 2018 is namelijk om gewoon niet meer in paniek te raken. Weet je waarom?
Blijft rustig
Paniek verlamt me altijd en dan komt er niets meer uit mijn handen, en dat is nu juist op zo’n moment niet de bedoeling. Mijn ouders, die zelf al 37 jaar ondernemers zijn, zeiden laatst: “Een goede ondernemer onderscheidt zich op de moeilijkste momenten van de rest”.
Hun advies:
- Blijf rustig (doorademen),
- Motiveer jezelf,
- Wees creatief en
- Zet door!
Blijft bezig
Waarom voel ik me dan toch zo onrustig als ik eindelijk tijd heb om al die taken te doen die normaal blijven liggen? Mijn site bijwerken, posten en lezen op LinkedIn, rustig e-mails beantwoorden, contacten aanhalen met oude relaties, koffie drinken en sparren met vrienden en relaties, ondernemersboeken lezen, etc. Investeren in je eigen bedrijf is minstens zo belangrijk als investeren in je klanten. Waarom zou je alleen voor hen keihard werken, mooie ideeën bedenken en net dat stapje verder gaan? Die aandacht verdient jouw eigen onderneming toch net zo goed?!
Motiveer jezelf
Hoe motiveer jij jezelf? Bij mij begint het toch even met een moment van totale black-out: Wat nu? Ik kijk in mijn agenda en op mijn prikbord en zie alleen maar aantekeningen van net afgeronde projecten en post-its met (hopelijk!) toekomstige opdrachten. Ik wacht om teruggebeld te worden, ik wacht op reacties, ik wacht op….. al die projecten waarvoor ik dolgraag aan de slag wil gaan! Natuurlijk neem ik geregeld zelf contact op met potentiele klanten met de vraag of ze al naar de offerte hebben kunnen kijken, of dit of dat.
Dan komt er bij mij een moment dat ik denk: “Nou ja, dan maar aan de grote lijst met klussen waarvoor ik nu eindelijk tijd heb”. Maar wat dan eerst; wat heeft prioriteit?
De volgende stap is dat ik mijn computer en agenda moet wegleggen. Ik ga wandelen, of koffie drinken en sparren met mede-ondernemers, of ik pak – zoals afgelopen vrijdag – een goed ondernemersboek en ben flink aan het lezen en schrijven geslagen. Even alles aan de kant, even geen afleidingen van de angst dat de klussen te lang op zich laten wachten of de drukte van alle klussen, maar volledige focus op lezen en me laten inspireren.
Bekijk het grote plaatje
Door die tijdelijke afstand te nemen van mijn agenda en computer creëer ik ruimte; ruimte waarin paniek geen plek heeft. Het is er rustig en stil, en het is er goed.
Nu ik al een paar jaar ondernemer ben, kan ik ook het grote plaatje bekijken:
kijk ik terug dan zie ik goede en slechte maanden. Maar als ik alles bij elkaar optel gaat het goed en groeit de zaak. Niet alleen de omzet, maar ook inhoudelijk als je kijkt naar de klanten waar ik graag voor werk: gevestigde ondernemers waarvoor ik grotere klussen kan doen en een relatie mee kan opbouwen. Maar ik ben ook gegroeid op het gebied van problemen aanpakken en verantwoordelijkheid durven nemen. Ja, terugkijkend zie ik ook wel wat deukjes in de weg, zaken die ik anders had moeten aanpakken, stroeve communicatie of ‘verkeerde’ beslissingen. En die gaan ook allemaal in de toekomst vast nog wel eens komen.
Het grote verschil met bijvoorbeeld 2 jaar geleden is dat ik nu weet dat als ik een slecht maand heb, niemand mij terugbelt en ik niet vol zit en lekker creatief aan het ontwerpen ben, ik over deze periode heen kan kijken en kan vertrouwen op het feit dat dat in de toekomst weer gaat komen.
Maar daarvoor moet ik wel wat doen!
Zet door en blijf zaadjes zaaien
Ik heb inmiddels – door vallen en opstaan – geleerd dat voor mij het volgende goed werkt:
- Niet in paniek raken en blijven ademen;
- Bezig blijven; er staat altijd wel iets op mijn to-do-lijst of in de agenda;
- Mezelf motiveren door met anderen te sparren, te lezen, te gaan schrijven of wandelen;
- Relativeren door (letterlijk) afstand te nemen;
- Creatieve, nieuwe ideeën ontwikkelen, zoals een leuke actie-webpagina maken, fotograferen ter inspiratie, een artikel over synesthesie schrijven, vrij gaan schetsen…..;
- Zaadjes planten, door contact op te nemen, te bellen, een discussie aan te gaan, informatie te delen;
- Contacten ‘verzorgen’, ze zien groeien, ze even met rust laten, verder verzorgen, nog wat geduld hebben en….
- als ze mooi rijp zijn: oogsten.
En oogsten kan je pas echt goed als de relatie er zelf ook klaar voor is: pas dan zal hij het beste ‘smaken’.
Tenslotte: Heb geduld!
Wat niet werkt is (bijna obsessief) willen oogsten als je niet al het voorgaande – met geduld – hebt gedaan. Dat geduld, dat blijft voor mij echt een knelpunt! Ik probeer op dit moment het hele proces met geduld te doorlopen (nr 5 kan bij mij bijvoorbeeld pas, als ik nr 1 t/m 4 heb doorlopen) in plaats van het te willen versnellen of zelfs stappen over te willen slaan. Maar het liefste wil ik voor een leuke klant aan de slag! Lekker creëren en ontwerpen, met kleuren en vormen aan de slag. Daar word ik nou echt heel blij van en daar kan ik mijn klanten echt mee verder helpen.
Ik was toch uit loondienst gegaan omdat ik geen dingen meer wilde doen die ik niet leuk vond? Ik wil gewoon ontwerpen en creatief bezig zijn!
Ja, een reality-check hoort bij ondernemen. Het zit vol dingen die niet altijd leuk zijn, zoals administratie bijwerken, klusjes op je website, je verzekeringen nog eens nalopen, ga zo maar door.
Maar als je daar dan eindelijk eens rustig de tijd voor heb, doe het dan ook met alle aandacht en liefde die jouw onderneming verdient!
Zoals een fijn nieuw contact van mij e-mailde afgelopen week:
“de balans vinden is een illusie, het gaat om leren balanceren”
Ga je als een gek over dat touw naar de overkant? Dan heb je grote kans dat je valt, en dan ben je verder van huis!
Leer balanceren; tussen betaalde en onbetaalde klussen, tijd voor je klanten en tijd voor je eigen onderneming.
En gaat balanceren niet veel beter als je blijf ademen, rustig blijft en geduld hebt?