Hoe je met geduld opdrachten binnenhaalt

Geschreven door: Nora Schultz/Sure Connection   •   8 februari 2018

Zaai en je zult oogsten

In december schreef Lisa dat ze door het gebrek aan grote betaalde opdrachten eindelijk even tijd had voor wat andere dingen, en daar ook gretig gebruik van maakte. Door niet in paniek te raken en goed te bedenken welke kant zij op wil, heeft ze de beschikbare tijd ingezet om eens even flink te investeren in haar toekomst. Ze praatte met andere ondernemers, zette prachtige toekomstplannen op, schreef een design werkboek voor haar klanten en ontwikkelde een mooie nieuwe webpagina omtrent haar aanbod, die binnenkort live gaat.

Nam iedere ondernemer maar de tijd om zo te investeren in de toekomst! Zelf ben ik vaak zo gefocust op wat er die dag moet gebeuren dat ik nauwelijks naar de toekomst kijk. Het gaat toch goed zo? Terwijl Lisa druk aan het werken was aan de toekomst, concentreerde ik me op 2 geweldige projecten. Ik heb eindelijk mijn eerste boekredigeerklus mogen doen! Ik wil al heel lang een boek redigeren, maar dat blijkt een heel klein wereldje te zijn, net als boekvertalers. Terwijl ik wel al jarenlang teksten van duizenden woorden redigeer of vertaal. Maar voor een boek moet je schijnbaar net wat specialer zijn.

Mijn droomopdracht

Afijn, Timon Vinke van Strategic Dredging kwam bij mij, want hij was een boek aan het schrijven in het Engels, maar dat had hij nog nooit eerder gedaan en hij kon wel wat hulp gebruiken. We zette een plan en offerte op (die achteraf perfect bleken te passen) en gingen samen aan de slag. Wat een feest om met deze man samen te werken! Ik heb er ontzettend van genoten en ik ben trots op het eindresultaat.

Ondertussen mocht ik zo rond de feestdagen ook voor Bas van Venrooij van Pure Horeca Consultancy aan de slag met de webteksten. Weer een blije klant! Hoera! Daar doe ik het voor.

Aangezien het december was en ik genoeg werk te doen had, heb ik me eigenlijk (een beetje bewust) niet bezig gehouden met het komende jaar. Ik wilde, na een week welverdiende vakantie, fris opnieuw beginnen. Gelukkig weet ik uit ervaring dat als ik het laat gebeuren, er altijd wel werk op me afkomt. Ik heb in het verleden al verschillende hele goede lijnen uitgezet en we hebben een boel tevreden klanten die ons weer doorverwijzen.

Tevreden klanten door tevreden klanten

Vorige week was wel heel erg leuk. Iemand in Almere had de schitterende website gezien die Lisa voor MASA print heeft gemaakt en belde ons met een uitgebreid plan. Super leuk! We hebben ook op dit vlak al ervaring en kijken ernaar uit om er iets heel moois van te maken. Omdat MASA print ons flink aanraadde op LindkedIn, heeft nog iemand ons via die weg weten te vinden, hopelijk mogen we ook die website gaan opzetten.

Via ons contactformulier op de website wist een vertaler ons te vinden die weer de website van een collega van haar had gezien die wij hebben gemaakt. Dus naast al onze andere werkzaamheden hoeven we ons voorlopig niet te vervelen! Echt leuk om te zien hoe we met een portie geduld en tevreden klanten toch altijd weer nieuwe opdrachten vergaren.

Hoe investeer jij in je toekomst als ondernemer? Ben je ook druk genoeg met het draaiende houden van je zaak? Ben je al genoeg tijd, geld en energie kwijt aan de dagelijkse werkzaamheden? Je bent niet de enige. Maar helaas zien we ook te veel ondernemers die echt te lang wachten met nadenken over de toekomst. Soms spreken we ondernemers die aangeven dat de zaken niet zo goed gaan, of ze zeggen ‘het kan beter’, waarmee ze bedoelen dat het eigenlijk niet zo goed gaat.

Dan komen wij vaak aan met een hele stapel tips en advies en misschien is die ondernemer dan een beetje overweldigd. Hebben ze geen energie meer om nog nieuwe dingen te proberen, of is het geld gewoon op en kunnen ze nog net de huur en boodschappen betalen. Op dat punt heeft de ondernemer het vaak al opgegeven. Zo jammer! Als de ondernemer ook nog maar iets kon vinden om te investeren, dan hadden ze hun zaak nog kunnen redden. Maar het is al te laat. Ze steken hun laatste restje energie en spaarcenten erin, maar geen liefde meer.

Investeren in je toekomst, ook als je het druk hebt

We moeten er allemaal, als zzp’ers en zelfstandig ondernemers, voor waken dat we het niet zover laten komen. Door regelmatig na te denken over de toekomst en wat geld op te sparen om te investeren zijn we dat nare moment voor. Dat moment dat je alle hoop opgeeft. Dat moment dat je, als je je schaamte laat varen, nog wat moois kunt maken van je zaak. Zaai en je zult oogsten.

Door veel tijd en energie te steken in onze nieuwe website, nu ruim een jaar geleden, hebben we een veel duidelijker aanbod. Lisa heeft ondertussen een training gevolgd, haar aanbod nog meer aangescherpt en ook het bijbehorende werk gedaan. Nou heeft ze daar tijd voor genomen die eigenlijk toevallig beschikbaar was, maar ook als er wel veel betaalde opdrachten zijn moet je daar eigenlijk de tijd voor nemen. Een goed voorbeeld vind ik Locals Amsterdam, die ondanks dat ze altijd veel dagelijkse dingen te doen heeft, altijd goed met ons kijkt naar bijvoorbeeld de Google Analytics van haar website en op basis daarvan stellen we acties en plannen op, vaak al ver vooruit.

Ik ga snel die cursus doen over het maken van responsive websites, dan kan ik nog meer kennis investeren voor mijn klanten. En nu ik weet dat ik boeken redigeren nog leuker vind dan ik al dacht, ga ik me daar ook meer op richten. Eens kijken wat er uit gaat komen.