De voor- en nadelen van thuiswerken

Geschreven door: Nora Schultz/Sure Connection   •   3 juni 2015

Voor (beginnende) zzp’ers in de dienstverlenende sector is één van de afwegingen waar je gaat werken: thuis of op een kantoor. Er zijn natuurlijk vele mogelijkheden als je beslist niet thuis te willen werken; flex-plekken, een vaste plek, delen met anderen, enz. Maar één van de mogelijke plekken om te gaan werken is thuis.
Wat zijn daar nou de voor- en nadelen van?

Voordelen zijn vooral de vrijheid en de rust.
Lekker de hele dag make-up-loos in je pyjamabroek op je sloffen , lekker veel bij de hond zijn, zelf bepalen welke muziek je aan hebt staan en of het raam open of dicht moet.
Minder afleiding, minder vragen, geen stinkende parfum, geen lange verhalen moeten aanhoren over het weekend of de vakantie.

Voor jezelf werken en thuiswerken geeft je ook de flexibiliteit om te werken op de uren dat jij het meest gemotiveerd bent, en niet tijdens de uren dat je op kantoor zit. Als je even tussendoor een wasje wilt draaien, een kopje koffie wilt doen met een vriendin, of even boodschappen wilt doen, dan kan dat; je kunt je werk altijd later op de dag nog afmaken. Want het draait meer om je werk afmaken, dan om de uren. Je werkt dan ook veel efficiënter, omdat je minder wordt afgeleid. Je kunt vaak in minder uren je werk afmaken en op je eigen tempo.

Al deze voordelen gelden natuurlijk wel alleen als thuiswerken iets voor jou is, want het is niet voor iedereen. Je moet wel echt de discipline hebben om aan het werk te gaan en je niet te veel te laten afleiding door die stapel was, die boodschappen, die vrienden die vandaag toevallig niet werken, en al die vele andere klusjes die niks met werk te maken hebben. Maar ik denk dat als je ’s ochtends opstaat en zin in je werk hebt, je vanzelf wel aan het werk gaat. Dan komen al die andere dingen later wel, of tussendoor. Houd gewoon je gewerkte uren bij en kijk of je er tevreden mee bent.

Soms moet je jezelf nou eenmaal motiveren. Dat hoort erbij. Als je eigen baas bent, moet je ook je eigen baas zijn. Wat verwacht je van jezelf? Wat zou je van iemand anders verwachten? Doe dat dan zelf ook.

Als je het toch te saai of eenzaam vindt, kun je ook op vaste of regelmatige momenten zorgen dat je iemand hebt om mee te sparren. Maak veel afspraken met klanten buiten de deur, ga lekker een paar uurtjes bij iemand anders thuis werken die ook zzp’er is, of in een café waar andere ondernemers ook aan het werk zijn.

Haal het beste uit jezelf, of dat nou thuis is of op een kantoor of een flex-plek.

O ja, nóg een voordeel, volgens een van de ondervraagden: je kunt thuis ongegeneerd scheten laten.