Zorg dat je backlinks op orde zijn

Geschreven door: Nora Schultz/Sure Connection   •   5 januari 2016

Regelmatig komt Google met een update. Als je je site op orde hebt, dan zijn deze updates juist fijn en zorgen ze ervoor dat alles gemakkelijker en beter wordt. Maar veel van deze updates zijn ook om misbruik van Google ‘loopholes’ tegen te gaan.

Penguin 4.0

Zo ook de meest recente update. Penguin 4.0 gaat ervoor zorgen dat het monitoren van back-links op websites real-time gaat plaatsvinden.

Back-links zijn een belangrijk onderdeel van SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie. Voor zoekmachineoptimalisatie, dus dat jouw website goed gevonden wordt, zijn een aantal zaken belangrijk; grofweg: de techniek van je site (dat is één van de redenen dat wij met WordPress werken), je on-site optimalisatie – dus dat je teksten goed in elkaar zitten, je site prettig leest en gemakkelijk in gebruik is – én je off-site optimalisatie.

Backlinks

De backlinks zijn een belangrijk onderdeel van dat laatste, de off-site optimalisatie. Je moet ervoor zorgen dat er veel naar jouw website verwezen wordt.
In het verleden kon je dit onder andere doen door maar op zoveel mogelijk sites een link te laten plaatsen, links te ruilen of zelfs te kopen.
Maar daar is Google al een tijdje niet meer zo blij mee. Backlinks zijn namelijk van grote invloed op de ranking, dus hoe hoog een website in de organische zoekresultaten komt. Ze willen graag dat dit zo eerlijk mogelijk gebeurt. Daarom bestraffen ze al een tijdje sites die geen eerlijke backlinks gebruiken.

Relevantie

Het is belangrijk geworden dat de backlinks naar jouw site op een eerlijke manier worden verworven. Relevantie is daarvoor ook belangrijk. Een site die relevant is voor jouw bedrijf, dat is een goede plek voor een backlink.
Sites die niets met jouw aanbod te maken hebben niet. Betaalde links niet. En ‘random’ verzamelsites al helemaal niet. Ik heb dan ook nooit begrepen waarom startpagina-achtige websites in Nederland nog kunnen bestaan, maar schijnbaar heeft dit iets met de capaciteit van Google te maken.

Update

De nieuwste update gaat er nu voor zorgen dat die backlinks in real-time gemonitord worden. Wat inhoudt dat als je iets goed doet (relevante links) jouw site meteen zal stijgen in de zoekresultaten. Wanneer je iets fout doet, dus slechte links plaatst, daal je meteen. Hier zit geen maanden meer tussen, zoals voorheen soms het geval was. Groot voordeel is ook dat als je per ongeluk iets fout doet, je het meteen kunt oplossen en de ranking wordt herstelt. Ik vind dat een groot voordeel. Je hoeft nu niet meer te wachten tot je aan de beurt bent of Google verzoeken om handmatig een zwengel te geven.

Release

De update gaat waarschijnlijk in januari van start. In juni 2015 kwam Google met de eerste berichten over de update en gaf aan dat ze nog een paar maanden nodig hadden. In oktober dachten ze eind 2015 nog te gaan halen, maar de release-datum is inmiddels wat uitgesteld. De verwachtingen zijn dat het nu januari 2016 wordt, maar er worden natuurlijk nog geen toezeggingen gedaan.

Onderzoeken

Het is dus verstandig om nog even snel onderzoek te doen naar de backlinks naar jouw site. En als je dan toch bezig bent, kun je meteen aan de slag met het zorgen voor meer, relevante links, zodat je hoger in de zoekresultaten komt! Altijd goed.

Shore Connection kan je helpen met SEO-advies en -onderzoek.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op!