Hoe kom ik aan inspiratie bij het schrijven? 5 tips!

Geschreven door: Nora Schultz/Sure Connection   •   30 juni 2022

Inspiratie

Inspiratie komt bij vlagen. Soms blijft het wat langer windstil. En als schrijven niet zo jouw ding is, hoor je alleen maar krekels.

Ik heb gelukkig geen gebrek aan inspiratie. Wel zo handig  als commercieel schrijver! Om jou wat van die inspiratie te geven heb ik een lijstje gemaakt met dingen die mij helpen. Hopelijk gaan hiermee bij jou ook de radartjes draaien in plaats van dat je gefrustreerd naar dat lege scherm zit te kijken.

In de vorige blog ging het over tone of voice. Als je die basis goed hebt, of er in ieder geval bij stilstaat, kun je aan de slag met het echte schrijven.

“Ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen” – uit een gesprek

Weten waar je moet kijken

Gelukkig zit ik eigenlijk nooit zonder ideeën. Er gebeurt zoveel om me heen! Ik post twee tot drie keer per week iets op LinkedIn en schrijf 1x per maand een blog. Daar houd ik een document met ideetjes voor bij.

Die lijst is zo lang, en op het moment dat ik ga schrijven komt er altijd nog veel meer bij, dat ik eerder keuzestress heb. Welk onderwerp zal ik vandaag doen? Waaaaa, ik kan niet kiezen! Ook niet handig hoor, want daardoor heb ik vaak de neiging veel te veel te vertellen, in plaats van me te concentreren op één ding.

Wat mij helpt

Om die onderwerpen en ideetjes toegang tot mijn brein – en vervolgens het document – te geven, heb ik een paar oplossingen. Er zit vast niks heel baanbrekends bij, maar dit helpt mij. En jou dus misschien ook.

5 tips

5 tips

1. Maak ruimte in je hoofd

Als je te weinig ruimte voor jezelf overlaat om te denken, gewoon uit het raam te staren en te dagdromen, komen er sowieso geen inspirerende gedachten op. Dan ben je alleen maar bezig met takenlijstjes, problemen oplossen en zooi opruimen. Steek je veel tijd in iets nutteloos? Waarom? Laat het los en ga lekker wat anders doen. Gun jezelf de ruimte, mag echt best.

Ik hou van mediteren. Standaard luister ik dan naar een guided meditation van Jason Stephenson op YouTube. Maar als dat niks voor jou is, of je hebt geen tijd of zin, dan kun je ook iets anders gaan doen om je hoofd even leeg te maken.

Eigenlijk gaat het om mindfulness, dat je je gedachtencirkel doorbreekt door je helemaal op 1 ding te concentreren. Als je jezelf daarna weer toestaat om de gedachten te laten stromen, dan komen er vaak nieuwe dingen bij.

2. Afspraken maken, maar niet te veel

Ik praat graag met mensen. Niet eens per se potentiële klanten, maar interessante mensen waar ik iets van kan leren, die iets van mij willen leren of die een mooie toevoeging zijn voor mijn netwerk.

Uit zo’n gesprek kan ik weer een hoop leermomenten halen die je kunt delen op LinkedIn of in je blog. Heeft iemand bijvoorbeeld een vraag aan je, dan is die vast niet de enige! Je kunt dan posts of een blog schrijven over de dingen die jullie hebben besproken.

Van te veel afspraken raakt mijn hoofd te vol en mijn energiepotje te leeg, dus ik houd het beperkt. Anders kom ik ook niet aan mijn werk toe.

3. Niet te veel schermtijd

Het is logisch dat je maar naar je lege scherm blijft staren als je geen inspiratie hebt. Vervolgens doen we maar weer een rondje LinkedIn, kijken wat anderen zeggen. Nee, heeft niet geholpen.
Dan maar even Instragram door. O, is mijn email eigenlijk al beantwoord? O ja, ik moet boodschappen bestellen. Voor je het weet ben je een uur verder en heb je nog geen inspiratie. Ga achter je scherm vandaan. Er is nog meer in het leven dan het internet. Kijk omhoog!

4. Kijk om je heen

Dit helpt mij het meest aan inspiratie. Je leest, hoort en praat vast een boel over je werk. Als het voor jou interessant is, dan is het ook leuk voor mensen die je volgen. Deel wat je hoort, wat je meemaakt, wat je ziet, wat je vindt, wat je voelt. Waarom niet?

Als je dat niet wilt dan zit er iets anders namelijk niet goed. Dan heb je wel inspiratie, maar denk je waarschijnlijk “waarom zou ik een ander hiermee lastigvallen?”

Omdat ze dat willen, omdat ze daarom vroegen toen ze je gingen volgen, omdat je hun probleem of vraag daarmee kunt oplossen. Daarom doe je toch wat je doet? Ga ervoor!

5. Laat het even liggen

Het hoeft niet meteen af, toch? Als ik een beetje vastzit dan helpt het me om het gewoon even te laten liggen. Ik begin gewoon met schrijven, of met het raamwerk, en als ik vastzit of klaar ben loop ik ervan weg. Dan komen er vanzelf nog wel dingen bovendrijven. Die ik dan snel weer ergens neerkrabbel.

“Het kost me zoveel energie om mijn nieuwsbrief te schrijven. Het is echt niks voor mij.” – uit een gesprek

Ideeën verzamelen

Oké, je hebt jezelf toegestaan om je gedachten te laten stromen. Wat je meemaakt en wat je ziet en hoort kun je haken aan je werk. Daar ga je over schrijven. Je gaat je gedachten delen. Spannend!

Voor mij werkt een Wordlijst het beste. Op het moment dat ik iets wil posten – dat doe ik in principe op vaste momenten, maar soms worden dat er meer – kijk ik door mijn lijst.

Zit er niks tussen waar ik op dat moment zin in heb, dan bedenk ik wat ik gisteren heb gedaan en of daar nog een haakje bijzat. Of gewoon iets wat ik wil delen. En dan, gewoon schrijven!

Omdat ik natuurlijk niet de hele dag achter de computer zit, stuur ik mezelf ook whatsappjes met ideeën, heb ik pen en papier naast mijn bed liggen en zelfs post-its op de wc! Echt waar!

“Ik heb het gevoel dat ik maar wat doe.” – uit een gesprek

Hulp met onderwerpenlijst

Hopelijk helpen mijn trucjes jou ook om de benodigde inspiratie ruimte te geven als je gaat schrijven. Vooral de ruimte geven, met anderen praten en goed om je heen kijken helpen mij in ieder geval.

Zit je morgen nog steeds gefrustreerd naar je blanco scherm te kijken? Komt de stoom uit je oren en de tranen uit je ogen? Geen zorgen, laten we iets proberen.

Ik wil 3 mensen gratis helpen met het opzetten van een ideeënlijst. We klessebessen samen een half uurtje via video en op basis daarvan maak ik een lijstje voor je. Als dit goed werkt maak ik er daarna een dienst van.

Dus mail, whatsapp, pb, of stuur een vliegtuigje langs met een banner als je interesse hebt.

Wil je dit, maar heb je het niet snel genoeg gezien? Geen zorgen! Ik neem sowieso contact met je op. Met z’n tweeën lukt het vast.

Andere leessuggesties:
Tone of voice
Tagline en pay-off

Meer over mij:
Klik hier