Hoe kom jij in slaap?

Geschreven door: Nora Schultz/Sure Connection   •   29 april 2016

Heb jij dat ook, dat je midden in de nacht wakker wordt en niet meer in slaap komt omdat je ligt te denken aan je werk? Ik heb dat bijna iedere nacht. Ik slaap bij uitzondering een hele nacht door. Inslapen is geen probleem, maar waarom lukt het me dan niet nóg een keer?

Ik vraag me af of alle ondernemers dat hebben, dat je ’s nachts ligt te denken aan je werk. Denken en piekeren zie ik trouwens als twee hele andere dingen. Als je piekert, betekent het dat je je zorgen maakt. Dat zijn zaken die je echt overdag zal moeten oplossen. Alleen op die manier lig je er ’s nachts niet wakker van.

Denken aan je werk, echter, is geen piekeren. ’s Nachts is het juist zo lekker rustig en heb ik de tijd om rustig over dingen na te denken zonder afleiding. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik dit om 5 uur ’s nachts doe. Ik moet eigenlijk overdag meer rustmomenten zoeken om na te denken over zaken. Vaak kom ik ook echt tot hele leuke en goede ideeën ’s nachts! Maar goed, ik weet ook wel dat dat niet optimaal is.

Ik ben eens op internet gaan kijken naar slaaptips voor ondernemers. Je komt wel vaak hetzelfde tegen, zeg! Ik denk dat de meeste van ons wel weten dat je niet vlak voor het slapen gaan een grote maaltijd moet eten, of vlak voor bedtijd moet gaan sporten. Dat je 8 uur voor het slapen gaan geen koffie moet drinken bepaalt de gemiddelde ondernemer zelf wel, soms moet je nog even door. En vooral de laatste 2 uur voordat je gaat slapen niet op de mobiel kijken. Hmmm, dat lukt me niet altijd. Thee drinken voor het slapen gaan? Nee, bedankt. Dan moet ik de hele tijd plassen.

Ik heb zo mijn eigen manieren om in slaap te komen die goed werken. Mijn mobiel gaat nooit mee de slaapkamer in en het geluid staat uit. Ik lees altijd voordat ik slapen ga, om mijn gedachten te verschuiven naar een goed verhaal. Vaak val ik in slaap met het boek in mijn hand; dan doe ik snel het licht uit en val ik zo in slaap.
Ik heb altijd pen en papier naast mijn bed liggen. Als ik dan een idee krijg, schrijf ik het op en kan ik het loslaten. Zo hoef ik het niet steeds te blijven herhalen in mijn hoofd, zodat ik het niet vergeet.

Als ik ’s nachts wakker word, bijna altijd na 4 a 5 uur slaap, heb ik dus wel eens moeite om weer in slaap te komen. Ik heb wel een paar trucjes die ik dan toepas, die wel goed werken. Vaak gun ik mezelf gewoon even 10 minuten om te denken. Waarom niet? Maar als ik een e-mail lig te schrijven in mijn hoofd om 5 uur ’s nachts, zeg ik wel tegen mezelf dat ik niet zo gek moet doen.

Dan stel ik me van ieder onderwerp waarover ik heb liggen nadenken een deur voor en doe die in gedachten dicht. Zo, daar mag ik niet meer over nadenken. Morgen weer. Daarna blaas ik mijn hoofd leeg. Ik stel me echt een windvlaag voor, die alle gedachten uit mijn hoofd blaast en zeg tegen mezelf: zo, en nu ga ik slapen!

Soms lukt het me dan nog steeds niet om in slaap te vallen. Ik kan van alles bedenken, me gedachteloos proberen te maken, mijn ledematen een voor een ontspannen, maar niks helpt. Mijn hoofd is klaarwakker. Maar ik weet dat met 5 uur slaap mijn werkdag morgen niet succesvol gaat verlopen. Dus ik wil liever nog even slapen.

Dan bedenk ik me maar dat rusten ook goed is. Het is niet net zo goed als slapen, maar toch. Ik kijk het liefst niet op de klok. Dan ga je rekenen hoeveel tijd je nog hebt om te slapen als je nú in slaap valt. En dat werk averechts. Alhoewel ik eigenlijk bijna nooit een wekker zet, tenzij ik ergens heen moet ’s ochtends. Ik word liever gewoon natuurlijk wakker.

Als ik na een uur nog steeds wakker lig, en al mijn trucjes en nog even lezen niet hebben geholpen, dan vraag ik mezelf: nou, zal ik dan maar opstaan?
Vaak val ik dan opeens alsnog in slaap. Gek hè?

Hoe kom jij in slaap? Heb je tips voor anderen?