Hoe ervaar jij stress?

Geschreven door: Nora Schultz/Sure Connection   •   10 februari 2016

Nieuw onderzoek door psychologe Kelly McGonigal van Stanford University zou nog wel eens alles dat wij denken te weten over stress in de war kunnen schoppen. Waar zijzelf en andere psychologen jarenlang verkondigden dat stress slecht voor ons is, en we het zoveel mogelijk moeten vermijden, blijkt dat nu wellicht helemaal niet zo te zijn.

Oud onderzoek

Al onze hedendaagse opvattingen over stress, resulteerden uit onderzoek van ongeveer 70 jaar geleden, waarbij testen op lab-ratten werden geïnterpreteerd. Modernere onderzoeken tonen echter aan dat stress ook goed voor je kan zijn, afhankelijk van hoe je ertegenover staat. Als je denkt dat stress slecht voor je is, dan kun je er veel gezondheidsklachten door ervaren. Als je er positiever tegenover staat, en stress meer ziet als een uitdaging, dan ervaar je geen verhoogde risico’s. Volgens het onderzoek, tenminste.

Toen ik dit las, dacht ik: Ja, dat weten de meeste ondernemers toch allang?! Veel ondernemers die ik spreek, zeggen, als je ze vraagt hoe het gaat: ‘Druk!’ – met een grote glimlach op hun gezicht. Of met een iets minder grote glimlach, om er meteen achteraan te zeggen: ‘Maar ik mag niet klagen, hoor!’

Ondernemers

De meeste (echte) ondernemers vinden het héérlijk om het druk te hebben, zijn continue op zoek naar een uitdaging, willen steeds veranderen, groeien, bewegen. Financiële zekerheid zetten ze daarvoor vaak even opzij. En niet zonder de nodige stress! Want is het niet eigenlijk heel goed voor onze gezondheid om elke dag op dezelfde tijd op te staan, hetzelfde ritueel te volgen, te weten wat we gaan doen die dag, waar en met wie, zo min mogelijk stress te ervaren door in een luxe auto te zitten of achter een arbo-wet-goedgekeurd bureau. Op dezelfde tijd naar huis, aardappels-groente-vlees(vervanger) eten en op tijd weer onder de wol. Ja, ik geloof wel dat zo’n ritme het beste is voor je lichaam. Maar, niet iedereen wil dat. Sommige mensen (die ik ken) worden er gillend gek van. Ze geven alle zekerheden op en beginnen voor zichzelf. Laat doorwerken, ’s nachts wakker liggen denken aan de Belastingdienst, bij alles wat je ziet en leest denken of je er wat mee kan, etentjes moeten afzeggen omdat je een spoedklus binnen hebt. En natuurlijk lekker veel te lang met andere ondernemers kletsen over hoe eng en hoe geweldig het allemaal is. Ik denk dat ondernemers, of ondernemers-types, dat soort stress toch anders ervaren. En dat maakt dat we ervan genieten.
Als je geniet van hard werken voor weinig geld, dan weet je dat je een echte ondernemer bent!

Hoe ervaar jij stress?

Ik ben benieuwd naar hoe andere ondernemers stress ervaren. Waarom gaan we, ondanks de stress, toch door met ondernemen? Of is het juist dankzij die stress? Geniet je van de onzekerheid, of is het idee om ooit weer op een kantoor voor een baas te moeten werken nog veel erger?
Ik hoor graag jouw ervaringen!