WIJ ZIJN
SHORE CONNECTION.

Zit je vol met ideeën, maar heb je geen tijd om ze uit te voeren? Of heb je juist een gebrek aan ideeën over hoe je meer klanten kunt aantrekken? Laat ons je helpen!
Wij helpen jou met het verhaal van jouw bedrijf, product of dienst te vertellen - met de juiste woorden & beelden, aan de juiste mensen.
Bel Lisa: 06-2468 93 74 | Bel Nora: 06-1020 79 10 info@sureconnection.nl
Back to top

Hoe ervaar jij stress?

Sure Connection / Hoe doe jij dat?  / Hoe ervaar jij stress?
Hoe ervaar jij stress

Hoe ervaar jij stress?

Nieuw onderzoek door psychologe Kelly McGonigal van Stanford University zou nog wel eens alles dat wij denken te weten over stress in de war kunnen schoppen. Waar zijzelf en andere psychologen jarenlang verkondigden dat stress slecht voor ons is, en we het zoveel mogelijk moeten vermijden, blijkt dat nu wellicht helemaal niet zo te zijn.

 

Oud onderzoek

 

Al onze hedendaagse opvattingen over stress, resulteerden uit onderzoek van ongeveer 70 jaar geleden, waarbij testen op lab-ratten werden geïnterpreteerd. Modernere onderzoeken tonen echter aan dat stress ook goed voor je kan zijn, afhankelijk van hoe je ertegenover staat. Als je denkt dat stress slecht voor je is, dan kun je er veel gezondheidsklachten door ervaren. Als je er positiever tegenover staat, en stress meer ziet als een uitdaging, dan ervaar je geen verhoogde risico’s. Volgens het onderzoek, tenminste.

 

Toen ik dit las, dacht ik: Ja, dat weten de meeste ondernemers toch allang?! Veel ondernemers die ik spreek, zeggen, als je ze vraagt hoe het gaat: ‘Druk!’ – met een grote glimlach op hun gezicht. Of met een iets minder grote glimlach, om er meteen achteraan te zeggen: ‘Maar ik mag niet klagen, hoor!’

 

Ondernemers

 

De meeste (echte) ondernemers vinden het héérlijk om het druk te hebben, zijn continue op zoek naar een uitdaging, willen steeds veranderen, groeien, bewegen. Financiële zekerheid zetten ze daarvoor vaak even opzij. En niet zonder de nodige stress! Want is het niet eigenlijk heel goed voor onze gezondheid om elke dag op dezelfde tijd op te staan, hetzelfde ritueel te volgen, te weten wat we gaan doen die dag, waar en met wie, zo min mogelijk stress te ervaren door in een luxe auto te zitten of achter een arbo-wet-goedgekeurd bureau. Op dezelfde tijd naar huis, aardappels-groente-vlees(vervanger) eten en op tijd weer onder de wol. Ja, ik geloof wel dat zo’n ritme het beste is voor je lichaam. Maar, niet iedereen wil dat. Sommige mensen (die ik ken) worden er gillend gek van. Ze geven alle zekerheden op en beginnen voor zichzelf. Laat doorwerken, ’s nachts wakker liggen denken aan de Belastingdienst, bij alles wat je ziet en leest denken of je er wat mee kan, etentjes moeten afzeggen omdat je een spoedklus binnen hebt. En natuurlijk lekker veel te lang met andere ondernemers kletsen over hoe eng en hoe geweldig het allemaal is. Ik denk dat ondernemers, of ondernemers-types, dat soort stress toch anders ervaren. En dat maakt dat we ervan genieten.
Als je geniet van hard werken voor weinig geld, dan weet je dat je een echte ondernemer bent!

 

Hoe ervaar jij stress?

 

Ik ben benieuwd naar hoe andere ondernemers stress ervaren. Waarom gaan we, ondanks de stress, toch door met ondernemen? Of is het juist dankzij die stress? Geniet je van de onzekerheid, of is het idee om ooit weer op een kantoor voor een baas te moeten werken nog veel erger?
Ik hoor graag jouw ervaringen!

1 Comment
  • Virtuoso
    04/08/2016 at 14:38

    Monique – MoJoe Creations:
    Ik wil jullie graag vertellen hoe ik stress ervaar. Ik ben een startende ondernemer en ontwerp/maak handgemaakte producten. Voordat ik aan dit bedrijf begon heb ik me voorgenomen om er bovenal plezier in te hebben. Geen moeten maar kan ik, mag ik en wil ik, zonder stress. Ik heb geen baas boven me en ik werk zelfstandig. Ik kan,wat niet iedereen zich kan veroorloven,mijn eigen tijd en werkdruk zelf bepalen. Hoe doe ik dit? Dmv luisteren naar mijn lichaam. Er is bij mij positieve en negatieve stress. Positieve stress is heel goed voor mijn denken en handelen en gaat gepaard met veel adrenaline, energie en plezier in mijn werk. Een deadline, de producten afmaken, een werkdruk met een uiteindelijk mooi resultaat en een bigYESS i did ! Ervaar ik negatieve stress tijdens mijn werk dan krijg ik pijn in mijn lichaam. Hoofdpijn, schouders zitten in mijn oren, rugpijn, spieren trekken strak, cholesterol gaat omhoog, en alles wat mis kan gaan gaat mis. Creatieve ideeën zijn ver te zoeken. Er ontstaat een prullip Wat doe ik dan als ik negatieve stress ervaar? Dan leg ik alles aan de kant en ga naar yoga. ..hoofd leegmaken, ontspannen en morgen begin ik opnieuw. Dus voor mij lieve mensen is het eigenlijk niet hoe ik de stress ervaar, maar wat doe ik met stress. Positief of Negatief!!